Ota yhteyttä

Viherpihojen ammattilaiset pääsivät näyttämään taitonsa Harppuunakorttelissa

Suomen suurimman ympäristö- ja viherrakentajan VRJ Groupin Henrik Bos on ollut tiiviisti mukana Harppuunakorttelin pihan toteutuksessa. Pitkän linjan ammattilainen nostaa monimuotoisen korttelipihan viherkattoineen ja kuntoalueineen yhdeksi koko uransa kiinnostavimmista hankkeista. Ihmisten lisäksi jopa perhoset ja mehiläiset on otettu huomioon ainutlaatuisessa kokonaisuudessa.

Henrik Bos vetää VRJ Groupin Länsi-Suomen alueyksikköä Kangasalla Tampereen kupeessa. Leveää mansen murretta puhuva Tappara-fani toteaa suoraan, ettei ollut aiemmin suuri Turun ystävä, mutta käsitys kaupungista on muuttunut myönteiseksi Harppuunakorttelin myötä.

Vehreä viherkatto peittää betonin

 Puistoliikuntapaikkoja, koulupihoja, padelkenttiä, puttausgreeneja ja kaikkea muuta viherpihoihin liittyvää toteuttava VRJ Group vastasi korttelissa koko kansipihasta betonista ylöspäin.

“Hanke aloitettiin Korttelitalo Luotsin viherkatosta”, Bos kertoo. “Monimuotokatot ovat erikoisalaamme, sillä olemme yksi ensimmäisistä yrityksistä, jotka alkoivat Suomessa tekemään niitä jo kymmenisen vuotta sitten.”

Hyvä vuorovaikutus eri alojen osaajien välillä on keskeinen tekijä onnistuneen lopputuloksen synnyssä. Bos kehuukin vuolaasti NCC:n osaamista ja erityisesti työmaasta vastaavaa työnjohtaja Roope Mäkistä.

Urbaania ympäristörakentamista parhaimmillaan

Satunnainen kävijäkin huomaa heti, että korttelipihaan on todella panostettu. Kuntolaitteet ja leikkivälineet ovat laadukkaita ja toimivia, ja monimuotoiset istutukset tekevät vaikutuksen laajuudellaan. Henrik Bos toteaakin Harppuunakorttelin edustavan urbaania ympäristörakentamista parhaimmillaan.

“Kun Alfa TV:n ohjelmaa varten kysyttiin kohdetta, jossa ympäristörakentaminen olisi erityisen hyvin toteutettu, heti ensimmäinenä tuli mieleen nimenomaan Harppuunakortteli”, Bos kertoo. “Minuun on tehnyt vaikutuksen se, miten käyttäjäkeskeistä ja samalla ympäristön huomioivaa suunnittelu on. Kaikki mitä pihalla on istutuksista yrttipenkkeihin, on ajateltu hyödynnettäviksi ja ratkaistu dynaamisina biodiversiteettialueina.”

Tulevaisuudessa kaupunkirakentamisen tiivistyessä on uhkana, että ihmiset menettävät luontoelementin, jota etenkin Suomessa on totuttu pitämään itsestäänselvyytenä. Tämän vuoksi ulkoalueita tulisikin ajatella uudella tavalla.

“Harppuunakortteli on esimerkkikohde siitä, kuinka hyvin tila on hyödynnetty niin ihmisten kuin luonnonkin puolesta. Siihen kuuluvat kasvien ohella myös perhoset, mehiläiset ja muut hyönteiset “, Bos muistuttaa pölyttämiseen, biologiseen torjuntaan ja orgaanisen jätteen hajottamiseen osallistuvien eliöiden merkityksestä.

Piha on keskeinen osa asumisviihtyvyyttä 

Ekologisuus on huomioitu Harppuunakorttelissa monin tavoin ja kaikissa ratkaisuissa katsotaan kauas tulevaisuuteen. Henrik Bos tuo esiin sen, miten tärkeitä ovat asunnon seinien ulkopuolelle jäävät tekijät.

“Tänä päivänä puhutaan paljon ympäristöarvoista ja nollaenergiataloista, mutta toisinaan ratkaisut yltävät vain niin pitkälle kuin seinät riittää. Täällä on nähty, että ulkotila on yhtä lailla merkittävä seikka viihtyisyyden kannalta.”

Pihan valmistumista edelsi kova loppurutistus ja Henrik Bos työntekijöineen sai painaa juhannuksena pitkää päivää, jotta istutuksia saatiin kasteltua riittävästi. Lopputulos on kuitenkin kaiken vaivan arvoinen. Kun kokeneelta konkarilta kysyy omaa henkilökohtaista suosikkipaikkaansa pihalla, vastaus tulee saman tien kuin kiekko Janne Ojasen lavasta:

“Kaikkein hienoin on näkymä viherkatolta, kun kiertää kaiteen reunaa ja katsoo ympärillä avautuvaa kokonaisuutta.”