Ota yhteyttä

Vehreä kansipiha syntyy tiimityönä

Harppuunakorttelin poikkeuksellisen suuri piha-alue tarjosi mahdollisuuden suunnitella asukkaille runsaasti erilaisia toimintoja ja oleskelupaikkoja, kertovat pihasuunnittelusta vastaavat Pia Kuusiniemi ja Oula Rahkonen LOCI maisema-arkkitehdit Oy:sta.

Korttelipihan suunnittelu lähti liikkeelle vuonna 2015, kun Harppuunakorttelin asuinrakennusten pohjia oltiin jo hieman suunniteltu. Aluksi pihalle luotiin konsepti, jonka pääperiaatteena on tehdä keskelle mahdollisimman laaja yhtenäinen toiminta-alue.

“Suunnitelma on sittemmin tarkentunut ja toiminnot ovat liikkuneet, mutta samalla on pyritty kirkastamaan alkuperäistä ideaa”, kertoo projektimaisema-arkkitehtina työskentelevä Oula Rahkonen. “Suuren alueen ansiosta pihalle oli mahdollista kerrankin suunnitella runsaasti erilaisia toimintoja ja oleskelupaikkoja. Hienoa on myös tilaajan tahto toteuttaa laadukas kansipiha. Toteutusvaiheessakin ollaan pidetty kiinni siitä, että rakenteet toteutetaan laadukkaasti palvelemaan tulevia asukkaita.”

Piha valmistuu samassa tahdissa talojen kanssa. Keväällä valmistuneen Harppuunan Puosun edustalta piha otettiin käyttöön toukokuun lopulla, ja lopullisessa asussaan piha nähdään, kun korttelin kaikki talot on rakennettu.

“Koska piha rakennetaan osioissa, sen liittymistä rakennuksiin on voitu tarkentaa sitä mukaa kun rakennusten suunnitelmat tarkentuvat”, Rahkonen toteaa.

Tiivis yhteistyö tuottaa tulosta

Harppuunakortteli syntyy eri toimijoiden yhteisenä allianssihankkeena. LOCI maisema-arkkitehdit Oy:n osakas, maisema-arkkitehti Pia Kuusiniemi kuvailee yhteistyön tunnelmaa mukavaksi ja näkee toimintatavassa paljon etuja.

“Alianssi on mahdollistanut tavallista tiiviimmän yhteydenpidon pääurakoitsijan ja työmaan kanssa pitkäkestoisessa projektissa”, Kuusiniemi kuvailee. “Uskon, että allianssimalliin liittyvä avoimuus ja yhdessä tehdyt päätökset tulevat näkymään hyvänä lopputuloksena. Ja vaikka yhteydenpito on vienyt aikaa, on se myös pelastanut monelta väärinymmärrykseltä ja sudenkuopalta.”

Kansipihojen suunnittelun haasteeksi ammattilaiset mainitsevat yhtenäisen ja luonnollisen vehreän ilmeen luomisen betonikanelle. Harppuunakorttelissa kuten muissakin vastaavissa kohteissa kannen saumakohdat ja muut rakenteet pitää saada luonnolliseksi osaksi pihaa.

“Antoisinta on, kun työ sujuu hyvässä yhteistyössä koko organisaation kanssa, ja on hienoa lopulta nähdä kohde valmiina”, Oula Rahkonen summaa.