Harppuunakortteli Unelmien Piha Briiffi Valokuvat Brave Teddy 32 1140×760

Barnen planerar sin drömgård

Vid planeringen av Harpunkvarteret strävar man i alla skeden efter att ta invånarnas önskemål i beaktande. Och vem kunde vara större experter än barnen när det gäller att planera en gård? Läs om hur förskoleeleverna i daghemmet Ketunpesä beskriver sina drömmars lekgård och se en video med de små arkitekternas stora idéer!

”Harpunkvarterets gårdsdäck är färdigt och gården är också ganska långt planerad”, berättar arkitekt Juha-Petri Virtanen vid Sigge Arkitekter Ab. ”Många detaljer är ändå fortfarande öppna, och vi vill gärna höra de kommande invånarnas åsikter. Därför bjöd vi in barnen att besöka byggplatsen i kvarteret.”

När barnen i Ketunpesä fick erbjudande om att bekanta sig med arkitektens och gårdsplanerarens arbete blev daghemschefen Anna Alanen genast entusiastisk. ”Vi gör ofta utfärder, både till de närliggande skogarna och i stadsmiljön. Utfärden till byggplatsen gav ytterligare ett nytt perspektiv på omgivningen”, säger Alanen. ”Samtidigt kunde barnen fundera på vilka yrkesgrupper som behövs för att bygga ett hus eller en gård.”

Före utfärden tecknade barnen sina egna idéer för Harpunkvarterets gård, som är lika stor som tio fotbollsplaner.

Förutom de vanliga lekredskapen föreslogs bl.a. jordgubbsodling, en skridskobana, en repbana och ett spännande rör där man behändigt kunde förflytta sig från en plats till en annan.

De unga planerarnas idéer ligger inte så väldigt långt ifrån experternas visioner. I Harpunkvarteret inspirerar bl.a. spelområden för barnen, motionsredskap för de vuxna och en gemensam joggingbana till aktiv och funktionell sysselsättning.

”Målsättningen är att skapa en funktionell och trivsam gård som erbjuder sysselsättning året om”, sammanfattar Juha-Petri Virtanen. ”Den bilfria kvartersgården ska bli idealisk både för dem som vill umgås tillsammans och för dem som gillar lugn och ro.”

Se videon ”Unelmien piha”