Ota yhteyttä

Sisustussuunnittelija hakee harmoniaa ja kontrasteja kodin kokonaisuuteen

Sisustussuunnittelija Fiia Kaerala on ollut mukana rakentamassa asuntojen värimaailmoja ensi vuonna valmistuvaan Harppuunan Kompassiin. Viime vuonna valmistuneessa Majakassa asuva kollega Liisa Oken puolestaan katselee sisustukseen liittyviä kysymyksiä samanaikaisesti sekä asukkaan että ammattilaisen näkökulmasta.

Kompassin uusien asuntojen suunnittelussa työnjako on se, että arkkitehti valitsee pääosin materiaalit, sisustussuunnittelija puolestaan auttaa rakentamaan niistä toimivia värimaailmoja tulevien asukkaiden avuksi. Sisustuksen päälinjoja suunniteltaessa Fiia Kaerala haluaa tuoda esiin yhtä lailla harmonian kuin kontrastit.

“Jotkut pitävät lämpimistä sävyistä, toiset taas viileistä. Pyrin aina löytämään sävyt molempien maailmojen ystäville. Lisäksi tavoitteena on, että tarjolla olisi vaihtoehtoja sekä värien harmoniasta että toisaalta kontrasteista pitäville.”

Valaistuksella uutta sävyä sisustukseen

Usein uusien kerrostaloasuntojen värimaailma noudattaa melko neutraalia linjaa. Kaerala muistuttaa, että valaistuksella on helppo luoda persoonallista tunnelmaa.

“Huonekalut tai tapetti tulevat varmasti kaikille mieleen, kun aletaan miettiä uuden kodin sisustusta, mutta valaistus jää usein huomioimatta. Sama asunto ja ihan samat materiaalivalinnatkin voivat näyttää ja tuntua hämmästyttävän erilaisilta, jos valitaan hyvin viileä tai oikein lämmin valon sävy”, Kaerala vinkkaa.

Omat tavarat tekevät asunnosta kodin

Mitä tulevan asukkaan pitäisi ottaa huomioon siinä vaiheessa, kun puntaroi uudiskohteeseen valmistuvan kotinsa sisustusta?

“Huonekalujen valitseminen aiheuttaa paljon pohdintaa, varsinkin kun muutetaan omakotitalosta tai isommasta asunnosta uudiskohteeseen, kuten esimerkiksi Kompassi. Kun miettii, mitkä omista vanhoista kalusteista sopivat uuteen asuntoon, on hyvä huomioida kalusteiden mittasuhteet”, Kaerala toteaa.

“Toinen asia, mitä on hyvä miettiä uutta suunnitellessaan, on värimaailma. Se, onko nykyisessä kodissa enemmän lämpimiä vai kylmiä värejä, voi auttaa valitsemaan uuteenkin sellaisen värimaailman, jossa on hyvä ja kotoisa olo.”

“Asunnot ovat kuitenkin vain asuntoja ennen kuin ihmiset muuttavat sisään ja tuovat omat tavaransa. Vasta sitten niistä tulee koteja”, Fiia Kaerala muistuttaa.

Lisähuoneella luovasti uutta tilaa kolmioon

Aiemmin yrittäjänä toiminut, tätä nykyä kalustesuunnitelmia rakennusliikkeille tekevä sisustussuunnittelija Liisa Oken muutti perheineen Harppuunakortteliin viime vuoden marraskuussa. Hakusessa oli asunto, jossa olisi oma huone molemmille lapsille. Harppuunan Majakasta löytyi 80 m2 kolmio, johon tehtiin tarvittava makuuhuone kätevästi jakamalla olohuone väliseinällä. Oken teki suunnitelmat itse ja NCC vastasi käytännön toteutuksesta.

“Majakan asunnot olivat jo valmiina, kun teimme kaupat, joten pintamateriaaleihin ja esimerkiksi keittiön kalusteisiin en enää päässyt vaikuttamaan. Lisähuone kuitenkin saatiin, ja se näyttää niin luontevalta, etteivät tuttavat meillä käydessään edes huomaa, että se on tehty jälkeenpäin”, Oken kehuu.

Mix & match toimii, kunhan huomioi mittasuhteet

Liisa Oken myöntää, että ammatillinen tausta näkyy vahvasti myös suhtautumisessa oman kodin ratkaisuihin. Mutta mikä on sisustussuunnittelijan oma tyyli ja mitä Kompassin tai muun uudiskohteen sisustusmahdollisuuksia pohtivan kannattaisi huomioida?

“Olen itse jo vuosikaudet sisustanut mix and match -periaatteella”, Oken kertoo. “Minulla on paljon vanhoja tavaroita ja perintökalusteita, jotka ovat kulkeneet kodista toiseen. Ne ovat kuitenkin mitoitukseltaan niin kevyitä, että sopivat myös tällaiseen uuteen asuntoon.”

Omia mukana seuranneita kestosuosikkeja ovat esimerkiksi vanhat kattovalaisimet, jotka ovat nyt löytäneet paikkansa Harppuunakorttelin kodista. Uutta taas edustaa marokkolainen, käytetyistä tekstiileistä valmistettu boucherouite-matto, joka hankittiin olohuoneeseen koko perheen äänestyksen tuloksena.

“Uudiskohteissakin pystyy käyttämään vanhaa, kunhan vain mittasuhteet ovat kunnossa. Usein uusien asuntojen tilat etenkin makuuhuoneissa ovat pienempiä kuin vanhoissa taloissa, joten kaikkea ei kannata yrittää tuoda mukanaan eikä suurimpia kalusteita välttämättä saa edes mahtumaan.”