Ole Osa Tarinaa Hero

Lapset unelmien pihaa suunnittelemassa

Harppuunakorttelin kaikessa suunnittelussa pyritään ottamaan huomioon asukkaiden toiveet. Ja kun suunnitellaan pihaa, ketkä olisivat parempia asiantuntijoita kuin lapset! Unelmien leikkipihaa pohdittiin turkulaisen päiväkoti Ketunpesän 5–6-vuotiaiden ryhmän kanssa. Lopputuloksena syntyi video, joka kertoo pienten arkkitehtien suurista ideoista.

Harppuunakorttelin pihapiiristä tulee kaikkine ratkaisuineen poikkeuksellinen eikä vastaavassa samassa laajuudessa löydy muualta. Puistomainen piha tarjoaa konkreettista turvaa perheen pienimmille sekä aktivoi asukkaita liikkumaan ja harrastamaan yhdessä.

– Harppuunakorttelin pihakansi on valmis ja pihakin jo pitkälti suunniteltu, kertoo arkkitehti Juha-Petri Virtanen Sigge Arkkitehdit Oy:sta. – Monet yksityiskohdat ovat kuitenkin vielä auki ja kuuntelemme tulevien asukkaiden mielipiteitä ja ehdotuksia mielellämme. Niinpä kutsuimme päiväkodin lapset tutustumisretkelle korttelin rakennustyömaalle.

Ketunpesän ryhmä tutustumisretkellä Harppuunakorttelin rakennustyömaalla.

Piirtopöydältä paikan päälle

Kun Ketunpesän eskarilaisille tarjoutui mahdollisuus tutustua arkkitehdin ja pihasuunnittelijan työhön, päiväkodin johtaja Anna Alanen innostui oitis.

– Päiväkotimme tärkeimpänä arvona on luonto, ja retkeilemme sekä läheisissä metsissä että kaupunkiympäristössä, niin metsäpoluilla kuin museoissa. Retki rakennustyömaalle tarjosi taas uuden näkökulman ympäristöön, Alanen sanoo. – Samalla lapset pääsivät miettimään, mitä eri ammatteja tarvitaan talon tai pihan rakentamiseen.

Unelmien pihan suunnittelua päiväkodissa.

Ennen retkeä lapset piirsivät omia ideoitaan unelmiensa pihalle. Tavanomaisten leikkivälineiden lisäksi ehdotuksista löytyy mm. mansikan viljelyä, useita erilaisia liukumäkiä sekä jännittävä putki jonka kautta voisi siirtyä näppärästi paikasta toiseen.

Norsuja Suomen suurimmalla sisäpihalla?

Eskari-ikäiset hahmottavat maailmaa aivan eri mittayksiköillä kuin aikuiset. Harppuunakorttelin tontin lähes 50 000 neliömetriä tarkoittaa peräti kymmentä jalkapallokenttää. Lähes kolmen hehtaarin sisäpihalla voisi puolestaan laiduntaa yli tuhat täysikasvuista norsua!

Suunnittelun tulosten esittelyä.

Yhteisöllisyys korostuu Harppuunakorttelissa monin tavoin ja erityisesti talojen muodostaman linnamaisen muurin sisään jäävä huikean laaja piha on kuin luotu naapuruston yhteiseen käyttöön.

– Lapset keksivät monenlaista hauskaa tekemistä pihalle ja suunnitelmaan piirrettiin muun muassa pulkkamäki, luistelukenttä, kiipeilyseinä, köysirata ja mustikkapensaita, kertoo Anna Alanen.

Jokaiselle sopiva vehreä pihapiiri

Nuorten suunnittelijoiden ideat eivät ole kovinkaan kaukana todellisten ammattilaisten näkemyksistä. Aktiiviseen ja toiminnalliseen puuhaan kannustetaan Harppuunakorttelissa mm. lasten pelialueiden, aikuisten kuntoiluvälineiden sekä yhteisen lenkkeilyradan avulla.

– Tavoitteena on toiminnallinen ja viihtyisä piha, joka tarjoaa tekemistä kaikkina vuodenaikoina, kiteyttää Juha-Petri Virtanen. – Autottomasta korttelipihasta on tarkoitus rakentaa ihanteellinen sekä yhteisöllisyyttä että omaa rauhaa rakastaville.

Pihalle istutetaan satoa tuottavia puita ja pensaita sekä sijoitetaan viljelylaatikoita yhteiseksi hyväksi. Laajat ja maisemallisesti kauniit viheriöt houkuttelevat rentoutumaan ja viettämään aikaa ulkosalla. Kunkin taloparin piha-alue valmistuu yhtä aikaa asuintalon kanssa siten, että kulku Korttelitalolle luonnistuu mukavasti. Koko piha-alue on valmis viimeisen asuintalon myötä.

Valmis suunnitelma unelmien pihasta.