Ota yhteyttä

Moderni jätejärjestelmä tekee lajittelusta helppoa

Harppuunakortteli näyttää edelläkävijänä esimerkkiä monessa rakentamiseen ja asumiseen liittyvässä asiassa. Yksi yhtä lailla asukkaan arkea helpottava kuin ekologista kuormitusta keventävä tekijä on korttelin juuri valmistunut huippumoderni jätteiden lajittelu- ja käsittelyjärjestelmä.

Työmaainsinööri Janne Virtanen NCC:lta kertoo, että uuden järjestelmän kautta kulkevat koko Harppuunakorttelin jätteet, eli kaikkien taloyhtiöiden valmistuttua jopa tuhannen asukkaan tuottama kotitalousjäte.

“Poikkeuksellista oikeastaan mihin tahansa muuhun rakennuskohteeseen verrattuna on koko. Näin suurimittaista, korttelin laajuista jätteenkeräystä on tuskin missään keskitetty yhteen keräyspisteeseen, vaan yleensä joka taloyhtiöllä on omat jätepisteensä”, Virtanen toteaa.

Automatiikka varmistaa turvallisuuden

Poikkeuksellista on myös se, että jäteastioita pystyy käyttämään sekä pihakannen päältä että itse jätehuoneesta. Uusinta teknologiaa hyödyntävä jätehuone sijaitsee pihakannen alla, keväällä 2020 valmistuneen Majakan ja parhaillaan rakenteilla olevan Meripoijun välissä. Asukkaat voivat käyttää roskien viemiseen joko pihalla olevia syöttöluukkuja, joista lajitellut jätteet putoavat kuilua myöten keräysastioihin, tai tuoda roskapussinsa suoraan jätehuoneeseen esimerkiksi parkkihalliin kulkiessaan.

“Jäteastioiden käyttö on tehty sähköluukkujen ja automatiikan ansiosta turvalliseksi”, Virtanen kertoo. “Esimerkiksi jos luukku ylhäällä on auki, ei jäteastiaa voi samaan aikaan avata alhaalla jätehuoneessa lainkaan.”

Helppous miellyttää sekä asukkaita että jätehuoltoyhtiötä

Asukkaan kannalta kenties kaikkein tärkein seikka on pihan siisteys. Koko korttelin jätehuolto on keskitetty eri taloyhtiöiden pihoihin ripoteltujen astioiden sijaan yhteen paikkaan, eikä pihalle näy muuta kuin siistit rosteriset syöttöluukut eri jätelajeille metallista biojätteeseen.

“Asukkaille helppo käytettävyys ja pihan siisteys ovat keskeisiä tekijöitä”, Virtanen sanoo. “Kun ollaan satuttu jonkun asukkaan kanssa yhtä aikaa keräyspisteen lähistölle, niin kuulemamme palaute on ollut pelkästään tyytyväistä.”

Kapasity Oy:n toimittama moderni jätejärjestelmä on helppo, turvallinen ja ekologinen myös jätekuljetusten kannalta. Keskittäminen ja automatiikka vähentävät jäteautojen ajoa ja samalla niiden päästöjä.

“Puristimilla varustettujen keräysastioiden ilmaisimet kertovat huoltoyhtiölle, milloin astia on tyhjennyksen tarpeessa, jolloin vältytään turhilta käynneiltä”, Janne Virtanen toteaa.