Ota yhteyttä

Maalämpö ja aurinkopaneelit tuovat säästöä asukkaille

Mikä tekee Harppuunakorttelista poikkeuksellisen asuinpaikan? Perusteita löytyy monia aina historiallisesta sijainnista moderniin arkkitehtuuriin, mutta ainakin energiakustannusten osalta korttelin asukkaat pääsevät nauttimaan poikkeuksellisen pienistä laskuista!

Harppuunakortteli on uudiskohteena poikkeuksellinen sekä laajuudeltaan että tekniikaltaan. Talotekniikassa ja talojen elinkaaren suunnittelussa on alusta alkaen huomioitu energiaomavaraisuus ja ekologisuus.

Harppuunakorttelin avustavana isännöitsijänä toimiva Jan Lindros Isännöinti-Saarto Oy:stä kertoo erityisesti maalämmön tuovan merkittävää säästöä, joka näkyy suoraan asukkaiden energialaskussa.

“Maalämmön ansiosta lämmityskustannukset ovat pyöreä nolla, joten sähkö mukaan lukien asukkaan energiakulut ovat kokonaisuudessaan karkeasti arvioiden noin puolet keskiverto taloyhtiön kuluista”, Lindros toteaa.

Kattavia ja tarkkoja lukemia on toki vielä vaikea antaa, koska tähän mennessä valmistuneet taloyhtiöt Puosu ja Majakka ovat vasta elinkaarensa alkupäässä.

Energiaa suoraan taivaalta

Harppuunakortteliin on tulossa kaikki taloyhtiöt mukaan laskettuna yhteensä jopa 800 aurinkopaneelia. Vaikka Puosun osalta dataa energiankäytöstä on vasta vuoden ajalta ja Majakasta ainoastaan muutamalta kuukaudelta, on aurinkoenergiasta jo tässä vaiheessa kertynyt lämpimiä kokemuksia.

“Aurinkopaneeleilla saadaan tämän hetken tiedon perusteella katettua parhaimmillaan 10 % taloyhtiöiden sähkönkulutuksesta”, kertoo Jan Lindros. “Tämä näkyy myös osaltaan asukkaan maksamissa kustannuksissa.”

Harppuunakorttelin toimivuutta on mietitty tarkasti rakennusvaiheen materiaalitehokkuudesta ja rakennusjätteiden minimoimisesta aina vuosikymmenien päähän. Asunnot on rakennettu lämpöä eristäviksi, joten hukkalämpöä ei valu harakoille. Korttelin hulevedet käsitellään keskitetysti maanalaisessa hulevesijärjestelmässä ja täysin autottomalla pihalla viihtyvät niin vehreät istutukset kuin eri ikäiset asukkaatkin.