Ota yhteyttä

Harppuunakorttelin piha kukoistaa ja tuottaa satoa

Yksi Harppuunakorttelin poikkeuksellisista valteista on talojen keskelle jäävä vehreä sisäpiha. Tänä kesänä lähes lopulliseen ilmeeseensä valmistuvan pihan erikoisuuksiin kuuluvat mm. kaikkien asukkaiden käytössä oleva hyötypuutarha, kuntolaitteet, juoksurata, monitoimikenttä, grillikatos sekä tietysti pihan keskellä kohoavan korttelitalo Luotsin upea viherkatto. Maisema-arkkitehti Pia Kuusiniemi ja arkkitehti Juha-Petri Virtanen kertovat, mitä kaikkea suunnittelijoiden työstä jää piiloon pinnan alle.

“Suunnittelijan näkökulmasta Harppuunakorttelin tekee poikkeukselliseksi pihan rakentaminen etupainotteisesti jo ennen talojen valmistumista”, summaa Pia Kuusiniemi jo vuonna 2015 alkanutta projektia. “Suuren kokonsa lisäksi sisäpihan erikoisuutena on autottomuus, mikä myös erottaa sen useimmista muista kerrostalopihoista.”

“Pihan pääperiaatteet ovat pysyneet alusta asti samoina, eikä Pian alkuperäiseen pihasuunnitelmaan ei ole tullut suuria muutoksia”,  kertoo suunnittelun vaiheista. “Esimerkiksi reuna-alueiden kasvivalintoja on hieman tarkennettu rakentamisen edetessä ja länsilaidan grillikatos on tuotu mukaan suunnitelmaan asukkaiden ehdotuksesta.”

Kaapelit pitävät kulkureitit sulana talvellakin

Pihakannen alla sijaitsevan Harppuunaparkin lisäksi pinnan alle kätkeytyy paljon muutakin. Vesi-ilmalämpöpumpuilla toimiva sulatusputkisto hoitaa pääkulkuväylien sulana pitämisen ilman aurausta tai suolausta. Tämä lisää sisäpihan turvallisuutta ja mahdollistaa osaltaan sen toiminnallisen käytön ympärivuotisesti.

“Pihalla on tarjolla runsaasti erilaisia oleskelupaikkoja ja aktiviteetteja kaiken ikäisille”, Virtanen toteaa. “Korttelitalo Luotsin kalteva viherkatto antaa talvella mahdollisuuden vaikka pulkalla laskemisen, kunhan muistetaan noudattaa varovaisuutta.”

Tuoreita yrttejä ja mehukkaita marjoja yhteisestä puutarhasta

Asukkaita ilahduttaa myös pihan ainutlaatuinen hyötypuutarha. Laajassa puutarhassa kasvaa monipuolisen yrttivalikoiman lisäksi mm. ahomansikkaa, viinimarjapensaita sekä kirsikkapuita, joiden herkullinen sato on kaikkien korttelilaisten hyödynnettävissä vapaasti.

Kaikki asumismukavuutta parantavat tekijät eivät näy käyttäjälle. Hyvä esimerkki kokonaisvaltaisesta suunnittelusta on huippumoderni jätteiden lajittelu- ja käsittelyjärjestelmä. Pia Kuusiniemi mainitsee myös Harppuunakorttelin perinteisestä poikkeavan hulevesiratkaisun.

“Vedet johdetaan parkkihallin alle, jossa ne viivytetään paksussa vaahtolasikerroksessa ja ohjataan hallitusti maaperään ja viemäriverkostoon, mikä on hyväksi pohjaolosuhteille”, Kuusiniemi kertoo.

Itämaanportin aukio täydentää kokonaisuuden

Katutasosta sisäpihalle on talojen valmistuttua kaksi kulkuväylää. Näistä Puosun viereiset portaat ovat jo käytössä ja toiset tulevat käyttöön Kompassin valmistuessa syksyllä 2022.

Tärkeänä osana arkkitehtonista kokonaisuutta Juha-Petri Virtanen nostaa esille Harppuunakorttelin eteläpäätyyn tulevan Itämaanportin aukion. Aukio jää sisäpihan ulkopuolelle, mutta tulee kaikille avoimena tilana vaikuttamaan olennaisesti korttelin ja lähiympäristön viihtyisyyteen.

“Samalla aukio niveltää koko korttelin luontevaksi osaksi Turun linnan maisemaa. Linna on ollut alusta asti keskeisesti suunnittelua ohjaava maamerkki”, arkkitehti muistuttaa.